Rautavaaralaiset ovat kuin umpitynnyrissä

Eipä kaukaan sanaakaan sanomalehdessänne ole näkynyt kirkkokunnastamme; se näyttää siltä että hyö ei tahdo asioitansa yleisölle tiedoksi antaa, eivätkä tahdo muitten elämästä mitään tietää, koska ei sanomalehtiäkään tietääkseni tule kuin yhteen taloon koko kirkollemme; elämä on niinkuin tyynnyrissä, josta henki ei pääse ulos eikä sisään, ja jossa ei muuvalta mitään tarvittaisi; vain tosin tarvitaan täälläkin yleisön yhteistä hyvää, elova ja sen hankkimista, varsinkin näinä huonoina aikoina kuin nykyään on ollut.

Vain siitä on ollut hyvä ja jumalallekiitos kuin on metsämme rahaa antaneet, joilla on saatu elova ostaa ja tarpeet edesauttaa. Vain näitten rahain ajalla on tilat jääneet oikein hoitamatta, maanviljelys ja karjan hoito huonollen kannallen, kuin tukkiin myönti ja niiden veto loppuu ja ei maaviljelystä ja karjan hoitova alettane ahkeroida paremmallen kannalle, niin on vastakin vajoo, hoikka huomeneksi, sanoo vanha sananlasku. Vain nyt kasvit on hyvänpuoleiset; rukiista sanovat lähtevän tynnyrin sadasta lyhteestä ja paikoin toistakin.

Ohrat erittäinkin niillä on joutunna hyvään teräänsä jotka oman pellon siemenillä ovat kylväneet, vain monellako nyky aikoina omassa hinkalossa siemenet on. -Jopa joutui tänäkin syksynä tuo harmaa parta hall, öillä vasten 12 ja 13:ta päivää kylmi potaatin varsia, tupakoita ja paikoin vihannoita ohriakin.

T. K-nen

Tapio Lauantaina 29. syyskuuta 1866

Leave a Comment