Maailman onnellisin maa ja Rautavaaran lapset

Rautavaaran hyvinvointilautakunta käsitteli taannoin hyvinvointikertomusta. Uudet valittavat luottamushenkilöt joutuvat vakavan paikan eteen, kun täällä maailman onnellisimpien ihmisten maassa lapsilla on suuria ongelmia. Tässä muutamia syvälle sydämeen sattuneita huomioita tästä tärkeästä ja suurella huolella laaditusta asiakirjasta.

Lastensuojeluilmoitusten määrä on kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa. Ilmoituksia tehtiin 53, kun verrokkikunnissa luku oli 11–31. Pohdin, miksi vanhemmuuden tuki ei saavuta ajoissa, vaikka elämme pienessä yhteisössä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Ja miksi Rautavaaralla nämä ilmoitukset kasvavat, kun ne vertailukunnissa (Multia, Tervo ja Vesanto) ovat laskeneet?

4–5-luokkalaisten mielestä koulun työrauha, itsensä ilmaiseminen ja suhteet omiin vanhempiin ovat parantuneet ja kiusaaminen vähentynyt, mikä on hienoa. Kuitenkin vuonna 2023 peräti 62,5 % ikäluokan lapsista oli kokenut kiusaamista. Se on 62,5 % liikaa. Kahdessa vuodessa koulunkäynnistä pitäminen on vähentynyt huolestuttavasti; enää 54 % tykkää käydä koulussa. Olisikohan syynä mahan kurniminen, kun yli 40 % 4–5-luokkalaisista ei syö ennen kouluun lähtöä aamupalaa?

8–9-luokkalaiset eivät näy kouluruokaa tarvitsevan juuri muutenkaan: peräti 70 % ilmoitti jättävänsä koko kouluruuan väliin! Minä en tuon ikäisenä olisi enää pysynyt tajuissani koko päivän paastottuani, saati oppinut mitään. Mutta ennen oli ennen ja nyt on nyt, on tukka päästä lähtenyt! Jostakin kumman syystä nuorista kolmas osa on kuitenkin sitäkin mieltä, ettei kouluruokaa ole riittävästi (!) tarjolla. Ja niin ovat sitkeitä sissejä nämä nykyiset nuoret, että unikin jää puolella nuorista alle kahdeksaan tuntiin.

Yleinen ajan ilmiö on nuorten ahdistuneisuus. Niin myös Rautavaaralla. Lähes puolella 8–9-luokkalaisella ahdistuneisuuden kokemukset ovat vaikeita tai kohtalaisia. Voi, että… tunnetusti nuoruus on vaikeaa aikaa. Nuorista yli 40 % kokee oman terveydentilansa huonoksi, vaikka tuossa iässä ihmisen pitäisi olla vitaalisimmillaan.

Miksi nuoret eivät koe olevansa elämänsä kunnossa? Olisikohan yksi syy, että kun maamme 8–9- luokkalaisista vain viisi prosenttia tupakoi, niin Rautavaaralla sätkä tai muu tupakkatuote on suupielessä 42,9 prosentilla! Tämän ikäluokan kiusaamiskulttuuri on karua luettavaa: Valheitten levittämisellä kiusaaminen on yli kolminkertaista (38 % oppilaista) ja lyömisellä ja potkimisella kiusaaminen yli 4- kertaista (28,6 % oppilaista) koko muun maan vastaavan ikäisiin verrattuna.

Kahdella viimeisellä peruskoulun päättävällä luokilla olevista karvan verran yli puolet ilmoittaa itsensä raittiiksi. Uskallan arvella, että joistakin edellä kuvatuista käyttäytymisen muodoista johtuu, että kolmas osa näiden ikäluokkien teineistä kokee päivittäin oman ilmoituksensa mukaan huimausta tai heikotusta. Kivun tuntemuksia vähintään kolmessa kehon osassa tuntee peräti 52,4 % ja päivittäistä uupumisen tunnetta 61,9 % ikäluokasta. Nuorten uupumus on kolmanneksen ja  kivuliaisuus lähes kolmanneksen yleisempää Rautavaaralla kuin saman ikäisillä muualla Suomessa.

Hyvinvointikertomuksessa on äärettömän arvokasta dataa rautavaaralaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyen. Siellä on myös paljon rohkaisevaa tietoa ja tietoa siitä, miten monet asiat ovat kehittyneet suotuisaan suuntaan. Tässä kirjoituksessa otin esille vain kaikkein huolestuttavimpia nuortemme terveyteen ja kasvamiseen liittyviä kipukohtia, jota meidän kaikkien on yksissä tuumin lähdettävä ketään syyttelemättä muuttamaan parempaan suuntaan. Elämä on liian arvokas mennäkseen huonoon suuntaan jo ennen kuin aikuisikä edes ehtii koittaa. Voimia jokaiselle!