”Tällä kertaa mainitsen vain muutamia nykyään vaikuttavia onnettomuuksia…”

Rautavaaralta Juhannus-päivänä.

”Täältä ei ole moneen vuoteen näkynyt mitään kuulumisia sanomalehdissä, josta nähden luulisi täällä ei milloinkaan tapahtuvan mainittavaa, vaikka täällä, samoin kuin muuallakin tapahtuu parempia sekä pahempia seikkoja ihmisten keskuudessa. Valittamisen syytä totisesti meillä olisi paljon niistä onnettomuuksista, mitä olemme saaneet kärsiä edellisinä katovuosina, mutta ne onnettomuudet eivät ”huutain huojene, eikä parkuin parane.” Tällä kerralla mainitsen vaan muutamia nykyään vaikuttavia onnettomuuksia.

Pappipula

Seurakuntamme on jo toista vuotta ollut ilman pappia. Sitte kuin rakastettu kappalaisemme h:ra J.W.Brand muutti täältä, niin ei meillä ole muuta opettajaa ollut, kuin mitä Nurmeksesn papit, noin kerta kuukaudessa, käyneet toimittamassa välttämättömämpiä papin töitä.

Rukiit

Rukiit ovat hyviä kaikissa uutisella kylvetyissä pelloissa, mutta vanhoilla kylvetyissä huonompia ja kaskimaissa peräti huonoja.

Pakkomyynnit

Pakkomyöntiä ruunun eloveloista on täällä vielä pidetty tämän kuun 11 p:nä, vaikka olemme kuulleet, että H.M. (Hänen Majesteettinsa, IR Huom.) Keisari on armosta semmoiset puuhat kieltänyt jo menneen kuun alussa. Sekin kumma on täällä tapahtunut, että kaksi maatilaa on kansliassa myöty maksetuista ruunun verorästeistä ja niiden rehelliset omistajat – kentiesi – ajetaan kohta mieron tielle. Kenessä vika on, sitä lienee vaikia sanoa, vaikka ”puusta katsoen” luulisi tuota veron-kantajan syyksi.

Väärät huoneenhaltijat ja mammona

Pimeyttä täällä rahvas rakastaa, josta seuraa, että ”väärät huoneenhaltiat” saavat tilaisuuden tehdä itsellensä ystäviä toisten mammonasta ja niin tavoin hyödyttävät itsiänsä.

Lehtiä kuntaan tulee vain muutama

Sanomalehteä ei tule koko seurakuntaan muita kuin yhdelle ainoalle miehelle 1 U. Suometar, 1 Tapio ja 1 Suomen Lähetys-Sanomia, ja siinä kaikki. Tästä arvaatte ystävälliset lukiani mitä meiltä on toivominen, kuin sen lisäksi kiertävä koulummekin on sangen huonolla pohjalla.

Hirmuinen surma

Seurakuntamme väkiluku väheni viime vuoden hirmuisessa surmassa sadoittain, jossa hupeni suuri osa parasta työvoimaa ja toimeliaisuuttakin. Nykyinen väkilukumme on noin 1000:nen henkeä.

Siivottomuus ja hyväntahtoisuus

Siivottomuus joka päiväisessä elämässä on täällä jotenkin silmiin pistävä, mutta ystävällisiä me olemme vieraita kohtaan, emmekä toivoisi vääryyttä rakastavia olevan koko maailmassa, ei semminkään oppineemmassa kansa-luokassa.

Salaviinaa Nilsiän puolelta

Viinan salapoltostakaan ei ole seurakuntamme aivan vapa, mutta Nilsiän puolelta tänne enin viina kuletetaan, josta muutamat juopot hurjistuvat ja juovat ruu´an perheensä suusta. Saapa nähdä, milloin Nilsiän kunnallis-hallitus pääsee vaikutus-voimaansa joka uskottavasti lopettaisi siellä salapolton levittämästä turmiota ympäristölle.

Hevosvaras kiinni!

Varkauksiakin täällä tapahtuu, vaikka niitä harvoin kultaan oman kuntalaisten tekevän. Niin esimerkiksi viime huhtikuun 4 päivää vasten yöllä varastettiin yksi vaalean-punanen 9 korttelia 2 tuumaa korkia ruuna-hevonen ajokaluin kanssa, sekä yksi miehen turkki, sarkapöksyt ja anturasaappaat. Samana yönä oli Rissasen talossa nähty eräs outo mies, joka oli sanonut olevansa Kaavilta Niilo Tirkkonen. Näihin asti on saatu se tieto, että sama mies on sitä hevoista kuljettanut Kaaville päin; mutta sen omistaja Taavetti Rissanen on luvannut hyvän palkinnon sille, joka ilmoittaa missä ruunansa nyt on. – Terveyden tila on nykyään hyvä ja Juhannus-juhlaa vietämme tyytyväisellä ja kiitollisella mielellä.”

Rautavaaralainen

Tapio Lauvantaina 3 päivänä heinäkuuta 1869

Leave a Comment